Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kuyum Ustalarının Unutulan El Sanatı; Telkari İşleme
22.06.2015

Kuyum Ustalarının Unutulan El Sanatı; Telkari İşleme

Geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar dayanan altının gizemli yolculuğu, kuyum ustalarının hünerli ellerinde şekil bulan el sanatlarıyla hayat buluyor.  Bu kuyumculuk sanatlarından biride kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen altın veya gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Sanat işlemeciliğinde tel, ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artar.  Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari sanatı ile yaygın olarak tütün kutusu, sigara ağızlıkları, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, kolyeler, düğmeler ve yüzükler yapılabiliyor.

Telkari tekniğinin işlendiği ürünlerde göze çarpan sanat inceliği, insanı tarihin karanlıklarından günümüze bir sanat yolculuğuna çıkarıyor. İncecik, dantelvari işlemecilik sanatı olan telkarinin tarihi geçmişi de oldukça eskiye dayanıyor. Melleart'ın bilimsel araştırmalarının bulguları referans alınarak geliştirilen tezlere göre, maden sanatının ilk adresi Anadolu'dur. 8000 yıldan uzun bir tarihe sahip olan Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan bakır ve kurşundan yapılmış süs eşyaları da bu tezi kuvvetlendirmektedir. Geleneksel Türk maden sanatına ait altın, gümüş, bakır, pirinç ve tunç objeler Selçuklu ve Osmanlı ustaların eserleridir. Malzeme olarak daha ziyade altın ve gümüşün kullanıldığı kuyum sanatı, Türk maden işçiliğinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Arkeolojik kazılardan elde edilen bulgulara göre, telkâri tekniğinin M.Ö. 3000 yılından beri Mezopotamya'da M.Ö. 2500'den bu yana da Anadolu'da kullanıldığı anlaşılmaktadır. 

Telkâri'nin asıl merkezinin 12. yüzyılda Musul olduğu, bu sanatın Musul'dan Suriye'ye, oradan da Anadolu'ya geçtiği ileri sürülmektedir. Telkâri yapımının 15. yüzyıldan bu yana ise Türkler arasında da yaygın olduğu, özellikle de Güneydoğu Anadolu'da çok geliştiği bilinmektedir.

Altın ve gümüşün yüzyıllardır dantel işlendiği Telkari sanatı, her el sanatı gibi ayakta kalmaya çalışıyor. Kuyumculuk sektöründeki endüstrileşmeyle yaşam alanı daralan sanatın ustaları, telkari işlemeciliğini bugüne kadar taşımayı başardı. Mardin Midyat, Ankara Beypazarı ve Trabzon Telkari sanatının yaşatıldığı merkezlerden sayılıyor.

Mardin'de Telkari

Özellikle Mardin ve Midyat ilçesinde telkari sanatı oldukça gelişmiştir. Hatta Mardin ve Midyat ilçesi, telkarinin doğup büyüdüğü yer olarak hafızalarda yerini çoktan kazımış durumda. Sayıları bugün bir elin parmakları kadar azalan ustalar, sanatı yaşatmak ve geleceğe taşımak için çalışmalarını sürdürüyor.

Beypazarı Telkâri İşçiliği

Telkari sanatı, Beypazarı'na Ahilik yoluyla kazandırılmıştır. Beypazarlılar bu sanatı kabul etmişler ve zaman içinde geliştirmişlerdir. Daha çok süs eşyaları ve takılar yapılmaktadır. Kemer, kolye, bilezik, küpe, iğne, başlık ve tılsım başlıca takı çeşitleridir. Telkarideki motifler tabiatın Türk-İslam düşüncesi ile yorumlanışı ve Türk zevkini yansıtır. Beypazarı ilçesi, telkâri sanatı, giyimi kuşamı, yemekleri, evleri ve el sanatları açısından incelenmeye ve araştırılmaya değer özellikler gösterir.

İlçede gümüş işleri yapımının tarihi çok eskilere dayanır. Eski ustalar döküm gümüş ve altın işleri yaparken son 40 -50 yıldan bu yana telkâri ile uğraşmaya başlamışlardır. Bu eski ustaların yetiştirdiği ve onların bıraktığı yerden başlayan yeni ustalar ise 20. yy'ın son çeyreğinde telkâriyi Beypazarı'nda geliştirerek adını yurtdışına kadar duyurmuşlardır. Beypazarı'nda üretim geleneksel tekniğinden sapmadan küçük işletmelerde yapılmaktadır. İlçede 40 kadar işyerinde 30'a yakın usta ve kalfa ile 400'e yakın çırak ve işçi telkâri alanında çalışmaktadır.

TELKARİ YAPIM TEKNİĞİ

Bir çok geleneksel sanatta olduğu gibi, telkâride de sanatkâr, işinde kullanacağı her türlü malzemeyi kendisi yapmak zorundadır. Yani usta, telkâride kullanacağı telleri kendi atölyesinde ham maddeden elde etmektedir. Öyle ise, bu sanat dalını anlatmaya, kullanılacak telin yapımı ile başlanabilir;

Tel Çekme

Külçe halindeki gümüş veya hurda gümüşler potada eritilerek ince çubuklar halinde dökülür.Daha sonra bu çubuklar silindirlerden ve haddelerden geçirilerek istenilen inceliğe getirilir.

Model Hazırlama

Yapılacak ürün önce ana hatlarıyla 1 / 1 ölçekte bir kağıt üzerine çizilir. Ürünün ana iskeletini oluşturacak parça esas alınarak hangi kısımlarında kaç mikron kalınlığında tel kullanılacağı, iç kısmının ne şekilde, hangi desenlerle doldurulacağı belirlenir ve taslak üzerine yazılır.

Tavlama

Haddelerden çekilen ve bükülen gümüş süratle sertleşir ve işlemede büyük kolaylık sağlayan yumuşaklığını kaybeder. Bu tellerin yumuşaklıklarını tekrar kazanmaları için asbest bir tabaka üzerinde ısıtılarak tavlanmaları gerekir. Tellerin çekilmeleri ve ürüne işlenmeleri sırasında tavlama işlemi sık sık yapılır.

Kesim

Herhangi bir ürün yapılacağı zaman gerekli bütün teller taslak üzerinde belirlenen kalınlık ve uzunluklara göre kesilerek hazırlanır.

Şekil Verme

Ürünü oluşturan ana iskeletin kesilmiş ve yassılaştırılmış parçaları çizilmiş olan taslak üzerine konularak şekillendirilir ve belirli yerlerinden kaynakla birleştirilir. Sonra ince teller yerleştirilerek iskelet tamamlanır. İskeletin içerisindeki boşluklar işin tekniğine göre daha ince tellerle doldurulur ve sıkıştırılır , gerekli yerlerden kaynakla birleştirilir. Bu şekilde içleri doldurularak hazırlanmış parçaların her birine bükülerek yada çukurlaştırılarak son şekil verilir ve parçalar ara bağlantılarla birleştirilerek bir araya getirilir.

Ayrıntıların Yapımı

Telkâride bir ürünü oluştururken ana parçaların dışında bu ana parçaları birleştirmede ve süslemede çeşitli parçacıklar kullanılır. Örneğin "geverse" adı verilen minik küreler yapılırken matkap yardımı ile bir çivi üzerine sarılan ince teller makasla kesilir ve küçük halkalar elde edilir. Bu halkalar bir kömür parçası üzerinde ısıtılıp eritilerek minik toplar haline getirildikten sonra iki ağaç blok arasında sıkıştırılıp döndürülerek yuvarlaklaştırılır. Böylece 1-2mm çapında içi dolu kürecikler elde edilir. Daha büyük küre ve topları yaparken gümüş plaka önce presle değişik çaplarda daireler halinde kesilir.

Blog Son Eklenenler
2019 Sevgililler Günü
14 Şubat Sevgililer Günü  geliyor.. . nusrettaki   olarak bu çok özel günde size yardımcı olmadan durabileceğimizi mi düşündünüz yoksa??  Madem ki yumurta kapıya dayandı ve siz nasıl kutlasam ne hediye etsem diye düşünmeye başladınız, bizde hediye önerilerimiz, özel kombinlerimiz, indirimlerimiz ve hızlı kargomuz ile hazırız tabi ki.. Gelin tasarımlarımıza ve önerilerimize bakalım.. ‘’ sevgiliyi ‘’ mutlu edelim.
2018 Yılbaşı Hediyeleri
Klasik fakat bizce zordur bu yeni yıl yazıları, bir sürü temenni beslersin içinde ama gerçekçi bir yanında amaannn alt tarafı takvimde değişen bir yaprak olacak der...  Varsın olsun biz bu senede umut edelim, yeni yıl diye değil bir insanı mutlu edebilmek için hediyeler alalım/verelim. Uzunca yeni yıl hedef listeleri yapalım. Hatta b u seneeeeee nusrettaki ’dan daha çok alışveriş yapacağım, sosyal medya da daha çok destekleyeceğim nusrettaki ’yı diye de bizim içinde ufak bir not eklemeyi unutmayalım :) Bizi mutlu edecek bu nottan sonra sevdiklerinizi de mutlu etmeniz için fırsatlarla dolu yeni yıl hediye önerilerimize göz atmaya ne dersiniz?
Erzurum ve Nusret Kuyumculuk
Nusret Kuyumculuk şehrin markası, orda doğdu tüm Dünya’ya yayıldı. Bugün hala Erzurum’da yapılan tüm girişimlerde yepyeni AVM’lerde, el kalemi atılan her takıda, çekilen her burma bilezikte Nusret Kuyumculuk imzası görmek mümkün çok şükür... Nusret Gedik’in 1942’de ilk mağazasının açması ile başlayan hikayemizde bu uygarlığın izlerini taşıyan yüzlerce hatta binlerce tasarıma imza attığımız için mutluyuz.  Nusret Kuyumculuk şehre hizmet için Erzurum'da açılan üçüncü mağazası ile sizlerle.. 
Anneler Günü Özel - 2017
Anne; her zaman karşılıksız seven, hep yanınızda olan, hep destekçiniz, koruyucu meleğiniz…  Sizce de ufakta olsa bir hediye ile mutlu edilmeyi, anılmayı, sevgi görmeyi haketmiyor mu?  Pekii…. Biraz düşündüğünüzde anneler en çok neyi sever diye? Aklınıza kuyumcular gelmiyor mu? Mutlaka yanınızda bir kaç vitrine bakmıştır canım, mutlaka o muhteşem takılardan birini istemiştir; altın, pırlanta, gümüş…  Gelin bu anneler gününde de biricik annelerimizi ufakta olsa hediyeler ile mutlu edelim... 
Pırlanta Seçim Rehberi
Gelin adaylarının %67’ sinin evlenme teklifinden çok önce tektaş yüzükleri araştırmaya başladığını biliyor muydunuz? Madem ki genç kızlarımızın yoğun bir araştırma halinde  olduğu istatiksel olarak ispatlandı o zaman bu blog çiftlere bir rehber niteliğindedir, sevenlere hediyemizdir... Basitçe anlatmaya çalışalım… Nedir bu iş, en güzeli nasıl seçilir? Bu renk mevzusu nedir? Bide o harfler var ya VS, VVS, H, G, I????!!
Sevgililer Günü Hediye Önerileri
14 Şubat Sevgililer Günü 'ne hazır mısınız? Hediyenizi seçtiniz mi? Başlamadan önce bizden size bir küçük tavsiye; Sevdiğinize önce ‘’sevgi’’ verin , sonra mümkünse ufak sembolik hediyelerle mutlu edin. Kampanyalarla, özel fiyatlarla, yepyeni modellerle ve trend hakkında bilgilerle biz yanınızdayız.   
Kurban ve Koç
Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle… Kurban Koç ile sembolize olan kurban ibadetinin ruhunda Hakka yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı var. Kurban, bir Müslüman’ın bütün varlığını gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir ifadesi, dolayısıyla bizce koç başı da bu ifadenin sembolü…
Babalar Günü
2016 yılını yarıladığımız şu günlerde Haziran ayı denilince akla şüphesiz ilk gelen cevaplardan biri Babalar Günü. Her yıl Haziran ayı içerisinde kutlanan Babalar günü bu yıl  19 Haziran 2016  tarihinde kutlanmakta. Tabii.... Babalar günü yaklaştıkça mutlaka çoğumuz başlıyoruz araştırma yapmaya. Özellikle arama motorların da en çok aratılan konulardan birisi de ‘’ Babalar Günü Hediyeleri ’’ oluyor. 
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.